Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΑΣ




Παιχνίδι πέρα από χρώματα






Σχολικό έτος:2011-2012
Πολιτιστικό Πρόγραμμα:"Σινεμά στα θρανία"
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ζαβουδάκης Παναγιώτης(Ε΄),Βαγενάς Μάριος (ΣΤ΄)
                      Συμμετέχοντες ενπαιδευτικοί: Δούκη Ελένη, Φουσέκης Γιώργος





MAKE OFF ΤΑΙΝΙΑΣ











ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΑΙΝΙΑΣ  -ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ -ΙΟΥΝΙΟΣ 2012
















Ο «συμμαθητής» μου, ο μετανάστης


ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ
rizogianni@pelop.gr



Μέσω μιας ταινίας μικρού μήκους θέλησαν οι μαθητές της Ε' και της ΣΤ' τάξης του 14ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών να αποτυπώσουν την καθημερινότητά τους με τους μετανάστες. Είναι το μοναδικό σχολείο της πόλης που, λόγω της γειτνίασής του με το νέο λιμάνι, έχει αναπτύξει μία ιδιαίτερη σχέση με τους μετανάστες, οι οποίοι το επιλέγουν ακόμα και για κοιτώνα τους.
Τα ξεχασμένα παπούτσια και ρούχα που βρίσκουν εκπαιδευτικοί και μαθητές στον προαύλιο χώρο του σχολείου μαρτυρούν ότι κάποιοι πέρασαν τη νύχτα στο χώρο τους. Αλλά και η εικόνα με τα σφηνωμένα πρόσωπα των μεταναστών στα κάγκελα του σχολείου την ώρα της λειτουργίας του είναι πλέον γνώριμη για τους μικρούς μαθητές.
«Η σχέση του σχολείου με τους μετανάστες είναι μία καθημερινή πραγματικότητα» μας λέει ο εκπαιδευτικός Παναγιώτης Ζαβουδάκης. Κι αυτή ήταν που γέννησε την ιδέα στους μαθητές να γυρίσουν μία ταινία στην οποία έδωσαν τον τίτλο το «Παιχνίδι πέρα από χρώματα».
«Τα παιδιά, που κάθε δεύτερο σαββατόβραδο του χειμώνα έρχονταν στο σχολείο για να δουν ταινίες στα πλαίσια των πολιτιστικών δραστηριοτήτων "Σινεμά στα θρανία", αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση (και την κάμερα) στα χέρια τους» μας λέει ο κ. Ζαβουδάκης περιγράφοντας πώς πήραν την απόφαση και πώς έστησαν την ταινία. Ετσι οι μικροί μαθητές από θεατές έγιναν σεναριογράφοι, σκηνογράφοι, ηθοποιοί, σκηνοθέτες. Με τη βοήθεια δασκάλων και γονέων, αλλά και κάποιων φίλων, που θυσίασαν χρόνο και αγάπη, έφτασαν στο τέρμα της διαδρομής.
«Επιλέχτηκε το θέμα των μεταναστών που για το σχολείο μας είναι γνώριμο μετά τη μεταφορά του λιμανιού της Πάτρας στην περιοχή μας και τη μετατόπιση των μεταναστών προς τα λημέρια μας. Προσπαθήσαμε να το διαπραγματευτούμε χωρίς υπερβολές προς τη μια ή την άλλη πλευρά και ελπίζουμε πως το χειριστήκαμε με σεμνότητα και αξιοπρέπεια» παρατηρεί ο κ. Ζαβουδάκης.
Η ταινία θα διαγωνιστεί στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους «Ενας πλανήτης... μια ευκαιρία», που συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών, η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και η Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης. «Δεν ξέρουμε αν θα διακριθεί εκεί. Μικρή σημασία έχει. Γιατί όλοι εμείς που συμμετείχαμε στην προσπάθεια έχουμε ήδη κερδίσει το βραβείο της συμμετοχής, της συλλογικότητας και της ικανοποίησης που μια τέτοια προσπάθεια αφήνει» επισημαίνει ο δάσκαλος του σχολείου.
Και μάλλον έχει δίκιο, αν κρίνουμε από την απήχηση που είχε η επίσημη «πρεμιέρα» της ταινίας, που έγινε την Παρασκευή 6 Απριλίου με καλεσμένους τους μαθητές του σχολείου και τον κινηματογραφιστή Νίκο Καββαδία, που είχε την επιμέλεια του σεναρίου.
Στην ταινία συμμετείχαν οι μαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης που είναι οι εξής:
Μαργαρίτα Γαζή, Νικήτας Λορβάνης, Εκτορας Ζαβουδάκης, Ιωάννης Ζερνιώτης, Διονύσης Ζήσης, Παρασκευή Κουλούρη, Αρτεμις Μπάμπι, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, Μαρία Πανίτσα, Ευάγγελος Ποταμιάνος, Αντώνης Ρουχωτάς, Διονύσης Ρουχωτάς, Λουρέλ Τζούρα, Κωνσταντίνος-Γεώργιος Τσούρας.
Τους ρόλους των ενηλίκων υποδύθηκαν οι δάσκαλοι του 14ου Δημοτικού Σχολείου και οι νηπιαγωγοί του 4ου Νηπιαγωγείου, που συγκεκριμένα είναι οι εξής: Μάριος Βαγενάς, Κατερίνα Γαλανοπούλου, Σοφία Γιαλή, Ελένη Λούκη, Παναγιώτης Ζαβουδάκης, Νικολίτσα Κοτζαμανίδη, Ευφροσύνη Πεταλά, Γιώργος Φουσέκης και Μαρία Χριστοδούλου.(Το παρόν ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ" στο φύλλο της 23ης Απριλίου)




Ένα βίντεο που πραγματοποιήθηκε τη φετινή σχολική χρονιά 2018-2019 στα πλαίσια του προγράμματος που υλοποιήθηκε με θέμα το σχολικό εκφοβισμό και τις σχέσεις μεταξύ των μαθητών. Στο βίντεο συμμετέχουν οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης του 14ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών. Σκοπός του βίντεο ήταν οι μαθητές να κατανοήσουν τι σημαίνει σχολικός εκφοβισμός, καθώς και το τι πραγματικά νιώθει το κάθε παιδί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου